Bursa hakkında genel bilgiler

Bursa, 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Türkiye'nin kuzeybatısında ve Marmara Denizi'nin güneydoğusunda yer alır. Doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde İzmit, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Eskişehir, Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir. Toplam 10 bin 886,3811 kilometrekarelik alana sahip olan Bursa'nın 17 ilçesi  vardır. Kuzeyde Marmara Denizi 135 kilometrelik bir kıyı şeridi oluşturmaktadır. 
Karacabey, Orhangazi, İznik, İnegöl, Bursa, Yenişehir gibi ovaları; plato ve yüksek olmayan dağları, Uluabat ve İznik gölleri ve diğer göletleri; Nilüfer, Deliçay, Göksu; Kemalpaşa Çayı gibi akarsuları ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Toplam alanın yüzde 17'si ovalarla kaplıdır. Yine batı Anadolu'nun en yüksek dağı olan Uludağ (2543 m) Bursa sınırları içerisindedir. Denizden yüksekliği 155 metredir.

Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazi'nin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburun'a doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik gölünün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ'dır. (Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu)

Bursa’nın İklimi

Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Kuzeyde Marmara Denizi'nin yumuşak ve ılık iklimine karşılık, güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. En sıcak aylar Temmuz-Eylül, en soğuk aylar ise Şubat-Mart'tır.    Yıllık bazda aylık sıcaklık ortalaması; Ocak ayında 3; Şubat ayında 3,4; Mart ayında 7,2; Nisan ayında 15,2; Mayıs ayında 17,8; Haziran ayında 24,3; Temmuz ayında 26,7; Ağustos ayında 25,2; Eylül ayında 21,9; Ekim ayında 18,6; Kasım ayında 6,9 ve Aralık ayında 7,5 santigrat derecedir.    Yıllık bazda aylık yağış ortalaması; Ocak ayında 121,2; Şubat ayında 123,5; Mart ayında 89,6; Nisan ayında 100; Mayıs ayında 80,6; Haziran ayında 3,6; Temmuz ayında 7; Ağustos ayında 1,8; Eylül ayında 16,6; Ekim ayında 34,6; Kasım ayında 53,3 ve Aralık ayında ise 178,5 kilogram/metrekaredir.       52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortlama yağış miktarı 706 mm.dir. Ortalama nispi nem % 69 civarındadır.

Bursa’nın Bitki Örtüsü

Bursa verimli ovalarıyla da ülke tarımında çok önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen her türlü meyve ve sebzenin yüksek kalitede üretildiği Bursa'da, tarım ürünleri hem iç piyasa hem de ihracatın gözdesi durumundadır. Bursa kara inciri, şeftali, kiraz, çilek, kestane, elma başta olmak üzere, Bursa'da üretilen meyvelerin büyük bir bölümü ihraç edilmektedir. Son yıllarda uygulanan projelerle özellikle dağ yöresi olarak adlandırılan Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli ve Keles yöresi ile Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir ve İznik'te hayvancılıkta da önemli bir atılım sağlanmıştır. Bursa doğal kaynaklarıyla eşsiz bir coğrafya üzerine kuruludur. Asırlardır ayakta duran İnkaya Çınarı, Kavaklı Çınar, Koğukçınar, Ağlayan Çınar gibi onlarca doğal abide, Ayvaini ve Oylat gibi mağaraları, Saidabat ve Suuçtu şelaleleri kentin dört yanında ziyaretçilerini yüzyıllardır büyülemeye devam etmektedir.

Bursa’nın Ekonomik Yapısı

Bursa'nın bugünkü ekonomik yapısı, ülke ekonomisini temsil eder mahiyettedir. Bursa ekonomisinin dayandığı temellerin başında gelen; 
-Sanayi: Türkiye'nin sanayi üssü durumunda olan Bursa'da 13 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. 
-Tekstil: Türkiye'de kurulan 11 adet sentetik iplik fabrikasından 8'i Bursa'da bulunmaktadır.Tekstil sektörü yapısal bakımdan Bursa ihracatının omurgası durumundadır. 
-Otomobil yedek parça sanayi: Bursa'da 4 adet otomobil üretim fabrikası bulunmaktadır. 
-Makina ve imalat sanayi: Bursa'da sanayiye yön veren bir başka sektördür. Kimya, deri konfeksiyon, demir-çelik, çimento, metal, mobilya, madeni eşya, inşaat sektörleri en önemlilerindendir. 
-Gıda Sektörü: Yine Bursa için çok büyük önem taşıyan sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Konserve, meyve suyu, salça, zeytin, zeytin yağındaki üretim kapasiteleri Türkiye genelinde önemli bir paya sahiptir. Bursa Sanayi tesislerinin sayısı, kurulu güç kapasitesi miktarı itibarıyla "Türkiye'nin Sanayi Üssü" durumundadır. Bursa'nın ticaret, sanayi, tarım, turizm ve hizmet sektörlerinde meydana gelen hızlı gelişmeler istihdamda da önemli artışlar meydana getirmiştir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bursada en iyi künefe nerede yenir?